Eduskunnan historia Suomessa

Parlamentti saa alkunsa

Suomen parlamentti muovautui nykyiseen malliinsa vuonna 1906 järjestetyissä eduskuntauudistuksissa. Uudistusten taustalla oli Venäjän levottomuudet, jotka johtivat Suomessa suurla640px-Interior_of_Parliament_of_Finlandkkoon. Lakolla protestoitiin sortokauden laittomana pidettyjä venäläistämistoimia vastaan ja tämän johdosta keisari Nikolai II julkaisi marraskuun manifestin. Tällä annettiin lupaus moniin uusiin ihmisoikeuksiin ja oikeus perustaa kansanedustuslaitoksen joka toimisi yhtäläisen ja yleisen äänioikeuden pohjalta. Senaatti toteutti kansanedustuslaitoksen sisällön ja mahdollisti suomeen liberaalin demokratian.

Uuden eduskunnan toiminta alkaa

Suomessa ensimmäiset eduskuntavaalit pidettiin 15 – 16 maaliskuuta, vuonna 1907. Täysistuntoon valitut kansanedustajat kokoontuivat ensimmäistä kertaa samana vuonna, 23. toukokuuta. Täysistunto järjestettiin Helsingin Vapaaehtoisenpalokunnan tiloissa, koska hallituksen tähän varaama tila ei riittänyt 200 kansanedustajalle. Samaa sijaintia käytettiin vuoteen 1911 asti, kunnes käyttöön otettiin Heimolan talo. Heimolan talossa hyväksyttiin myös Suomen itsenäisyysjulistus, 6. joulukuuta vuonna 1917. Molemmat alkuperäiset eduskunnan kokoontumisrakennukset purettiin 1960 – luvulla. Eduskunnan avajaisia juhlittiin kaksi päivää ensimmäisen täysistunnon jälkeen.

Suomen hallitusmuoto vahvistettiin vuonna 1919 ja se määritteli eduskunnan aseman perustuslakiin.

Toiminta kehittyy vuosien mukana

Eduskuntataloon muutettiin vuonna 1931 ja rakennus on vieläkin käytössä. Koko historian aikana eduskunta on vain kerran kokoontunut Helsingin rajojen ulkopuolella, tämä tapahtui talvisodan aikana täysin salaisesti. Uudeksi sijainniksi valittiin Kauhajoki, koska tämä oli tarpeeksi kaukana itärajasta, eikä Neuvostoliitolle löytynyt kiinnostavia kohteita, esimerkiksi lentokenttää tai satamaa, pommitettavaksi.

Kauhajoellakin vain harva tiesi eduskunnan vierailusta ja ne joille asiasta kerrottiin, saivat tietonsa vasta tunti ennen sovittua saapumisaikaa.

Eduskunnan satavuotisjuhlaa juhlittiin 1. kesäkuuta vuonna 2006. Juhlissa puitiin myös ajankohtaisia asioita ja mielipiteitä jaettiin erityisesti Venäjän demokratiakehityksen negatiivisista käänteistä, jotka ovat ilmaantuneet presidentti Vladimir Putinin kaudella.

Suomen väkimäärä on kasvanut, mutta kansanedustajien määrä on pidetty vakiona, tämä tarkoittaa sitä että sadassa vuodessa edustuksellinen suhde on kaksinkertaistunut. 1900 – luvulla yhtä kansanedustajaa kohti oli 13 500 kansalaista, kun taas 2010 – luvulla yhtä kansanedustajaa kohden oli 27 000 kansalaista.

Eduskuntatalo ja eduskunta nykyään

Eduskunta vaihtoi kokoontumispaikkansa vuonna 2015 Sibelius – Akatemian konserttisaliin. Muutto tehtiin Eduskuntatalon peruskorjaustarpeen vuoksi ja vanha rakennus otetaan taas käyttöön sen valmistuttua, oletetusti vuonna 2017.

About Author